FR
acredo - les alliances

De verloving

Gepubliceerd op 10-02-17 / De premissen

De verloving

Delen op :

De verloving is een formaliteit die de laatste jaren wat van haar glans verloren is. Het gaat om een aloude traditie (die dateert uit de 13de eeuw) waarbij de verliefden en hun familie hun verbond officieel wilden laten bevestigen door de Kerk, die kwistig strooide met zegeningen. De verloving was voor de man een gelegenheid om zijn aanstaande een geschenk te geven, terwijl haar familie de inhoud van de bruidsschat vastlegde. In die periode deed ook de trouwring zijn intrede, al vinden we daar al sporen van terug in het oude Rome.

Tijdens de middeleeuwen kon een zevenjarig meisje al uitgehuwelijkt worden aan haar toekomstige echtgenoot. Het ging daarbij om overeenkomsten tussen twee families. Gelukkig was er respijt mogelijk tot aan de puberteit, al hing er aan een "nee" een stevig prijskaartje vast. Geslachtsgemeenschap tussen beide verloofden verbond hen automatisch in het huwelijk.

Waarom zich verloven?

Verloving is wettelijk niet verplicht, maar zelfs als u er geen groot feest van wilt maken, is het wel een goede gelegenheid om beide families met elkaar te laten kennismaken.

Wanneer zich verloven?

De verloving wordt traditioneel aangekondigd tussen 6 maanden en één jaar voor het huwelijk. Maar nogmaals: er is geen enkele verplichting.

Waar zich verloven?

De verloving is een familiegebeuren dat plaatsheeft bij de ouders van één van de toekomstige echtgenoten. U kiest daarbij zelf de stijl van het feest (overdag of 's avonds): informeel of chic. Het is hoe dan ook een goede algemene repetitie voor het aanstaande huwelijksfeest. U kunt uw verloving zelfs aankondigen in de pers en een verlovingsbericht sturen naar familie en vrienden. Vergeet daarbij niet om een lijst op te maken van alle aan te schrijven personen, die u vervolgens ook moet uitnodigen voor uw huwelijk.

Welk geschenk?

Alle meisjes ter wereld die zich verloven, hopen van hun gegadigde een prachtige ring te krijgen die ze trots kunnen tonen aan hun vriendinnen. Meestal wordt hun wens vervuld. De toekomstige bruidegom kan daarbij een ring kiezen uit het familiebezit of bij een juwelier. Hij zoekt daarbij een juweel dat zo goed mogelijk past bij de persoonlijkheid van zijn verloofde. Vandaar dat het zinvol is om, tijdens een dagje shoppen, eens rond te kijken en een ring te zoeken die uw geliefde zal weten te bekoren. Ook het meisje geeft haar toekomstige man een geschenk: een luxehorloge of manchetknopen bijvoorbeeld. Het kan alles zijn, behalve een ring. Dit geschenk is een tijdloos voorwerp met een enorme symboolwaarde.

In familiekring

De verloving is bij uitstek een intiem gebeuren. Het is immers dé gelegenheid om beide families aan elkaar voor te stellen, maar ook sommige vrienden. De respectieve ouders kunnen bovendien van de gelegenheid gebruik maken om het huwelijk te bespreken en praktisch te regelen. De verloving is vaak ook het tijdstip waarop het toekomstige bruidspaar officieel gaat samenwonen, ook al wonen ze eigenlijk al maanden onder hetzelfde dak.

Ons advies

Maak uw ouders duidelijk dat dit niet de enige gelegenheid is om elkaar te ontmoeten. Het is in de eerste plaats een feestelijke dag, en als die ontaardt in ruzies en twisten, dreigen sommigen hoe dan ook ontgoocheld te raken.

Tags : De premissen

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio