FR
acredo - les alliances

Op de juiste manier een speech voordragen

Gepubliceerd op 14-11-18 / De huwelijksspeech : Praktische Gids

Op de juiste manier een speech voordragen

Delen op :

Om uw huwelijksspeech goed te kunnen voordragen, is het belangrijk om bepaalde principes te volgen, waarvan het belangrijkste “te geloven in wat je zegt” is.

De geloofwaardigheid die u in uw opmerkingen plaatst, zal uw publiek tevreden stellen en uw overtuiging delen. Daarvoor is het belangrijk om uw tekst uit te spreken alsof u het echt meent en het niet lijkt alsof u iets leest zonder het zelf te geloven!

Het is daarom noodzakelijk om uzelf voor te bereiden om op het gewenste moment klaar te zijn.

Dit vergt een beetje voorbereidend werk.

Het is niet omdat u een persoonlijke en levendige toespraak moet geven, dat u zaken moet uitvinden terwijl u spreekt. Een goede voorbereiding zal zelfs de minder goede sprekers onder ons bij dit soort situaties helpen.

Beheers uw manier van spreken

Hoewel de basiskenmerken van uw stem niet gewijzigd kunnen worden, kan u toch spelen met de intonatie, stijl en cadans om uw woorden beter te animeren.

De kracht

Als u met voldoende volume spreekt, zult u door iedereen gehoord worden. Dit zal uw woorden beter uitdrukken. Natuurlijk creëert een lager volume, afhankelijk van de omstandigheden, een vorm van medeplichtigheid met het publiek. De audioapparatuur die u heeft (microfoon, luidsprekers, ...) moet eerder getest worden om het resultaat te controleren.

De stijl

Afhankelijk van de omstandigheden (toespraak voor een verjaardag of bruiloft, herdenking, ...) is het aan u om de juiste stijl te vinden : plechtig, sentimenteel, leuk... Het is een delicate oefening die een voorafgaande training vereist om op het gewenste moment levendig te zijn.

Het tempo

Het is belangrijk om tussen de hoogtepunten pauzes te nemen om het publiek in staat te stellen uw toespraak goed te integreren. De dynamiek van uw presentatie vereist een afwisseling van langzame en snelle fasen.

Houd rekening met het ritme van de tekst

De voorbeelden die u hier zult vinden, houden rekening mee dat er naar geluisterd en niet gelezen wordt. Als u oplet wanneer twee mensen praten, zal u merken dat ze vaak stoppen. Dat is hoe u uw voordracht moet doen.

Een korte stop komt overeen met een komma.

Een goed gemarkeerde stop komt overeen met een punt.

Een uitgebreide stop komt overeen met de overgang naar een nieuw deel van de tekst.

De stop die overeenkomt met een uitroepteken of een ondervragingspunt moet bijzonder lang zijn. Dit maakt het mogelijk om een specifiek deel van de tekst te markeren.

 

Weloverwogen spreken

De gebruikte audioapparatuur kan uw stem vervormen en het publiek kan zeer talrijk zijn. Bovendien is de omgeving misschien niet stil. Dit alles heeft invloed op hoe uw woorden zullen ontvangen worden. Om er zeker van te zijn dat het bericht in zijn geheel wordt doorgegeven, is het daarom noodzakelijk om elk woord uit te spreken, anders heeft u waarschijnlijk niet het gewenste effect op uw omgeving.

 

Tags : De huwelijksspeech

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio