FR
acredo - les alliances

De vereenvoudigde huwelijksverklaring

Gepubliceerd op 10-02-06 / Het burgerlijk huwelijk

Delen op :

Sinds 1 februari 2006 is de huwelijksverklaring vereenvoudigd. De toekomstige echtgenoten zullen niet langer onnodig kopieën en bewijsmateriaal moeten ophalen voordat ze worden overgedragen bij het aangaan van hun huwelijk. Deze vereenvoudiging vond plaats op initiatief van Staatssecretaris Van Quickenborne en minister van Justitie Onkelinx.

Elk jaar zullen ongeveer 30.000 huwelijksverklaringen worden vereenvoudigd. De toekomstige echtgenoten hoeven niet langer de benodigde kopieën en bewijzen zelf te verstrekken. Bovendien is er geen zegelbelasting op deze documenten. Deze vereenvoudiging is gebaseerd op het beginsel van de verzameling van afzonderlijke gegevens: de overheid verbindt zich ertoe de burger niet om gegevens te vragen die al bekend zijn. Dit betekent in feite dat de ambtenaar van de burgerlijke stand alle controles zelf zal doen en dat de echtgenoten niet meer verantwoordelijk zijn voor de afgifte van alle soorten documenten zoals geboorteakte of een bewijs van het burgerschap.
 
Elk paar dat vóór 1 februari 2006 hun huwelijksverklaring aflegde, moest 5 specifieke documenten overleggen:

 

Twee Belgen, die beiden in België zijn geboren en in België wonen, moeten deze documenten niet meer bijhun geboorte- of woonplaats afhalen. Het merendeel van de huwelijken en samenlevingscontracten in België is aanzienlijk vereenvoudigd.

De vereenvoudigde verklaring heeft nog een ander effect: de belasting op de huwelijksverklaring of het contract van samenwonen wordt onderdrukt. Tot nu toe betaalden we een zegelbelasting van 6,50 euro per exemplaar of bewijs. Omdat burgers niet langer alle soorten documenten hoeven in te leveren, hoeven ze niet langer de zegelrechten te betalen. Een toekomstige getrouwde heeft gemiddeld 3 documenten nodig. Deze vereenvoudiging betekent dus een besparing van 19,50 euro per persoon, of bijna 40 euro per koppel.

Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne: "Vanaf vandaag is het goedkoper om te huwen en zullen er geen administratieve overbelasting meer zijn. Twee personen die een huwelijkscontract wensen aan te gaan, kunnen ook profiteren van de vereenvoudigde regels. In minder dan een jaar hebben we een aanzienlijke vereenvoudiging doorgevoerd voor de toekomstige echtgenoten. Hoe? Gewoon door gegevens te gebruiken die al bekend zijn bij de autoriteiten. Burgers hoeven dus niet meer door heel België te reizen. Kortom, meer plezier met minder papier. ''

 

Tags : Burgerlijk huwelijk

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio