FR
acredo - les alliances

Hoe verloopt het burgerlijk huwelijk?

Gepubliceerd op 10-11-17 / Het burgerlijk huwelijk

Hoe verloopt het burgerlijk huwelijk?

Delen op :

Het burgerlijk huwelijk wordt vaak als een formaliteit beschouwd. Er wordt heel weinig energie aan deze momenten besteed tijdens de voorbereiding op de bruiloft. Toch zijn het deze korte momenten die u juridisch de status van een getrouwde man of een vrouw verlenen.

Het burgerlijk huwelijk duurt tussen de 10 en 20 minuten. Het is zeldzaam om een langere ceremonie te hebben, behalve in kleine dorpjes waar mensen elkaar goed kennen. Dit geeft de ambtenaar de mogelijkheid om de ceremonie personaliseren. 

Zie hier hoe deze enkele minuten verlopen.

Wanneer de ambtenaar van de burgerlijke stand u uitnodigt om binnen te gaan, worden de bruid en bruidegom op de twee stoelen geplaatst die voor hen gereserveerd zijn en worden hun getuigen aan hun zijde geïnstalleerd. Het is niet ongebruikelijk dat er te weinig plaatsen zijn om al uw gasten te ontvangen. Ze blijven staan tijdens de hele burgerviering.

Na enkele verwelkomingen leest de ambtenaar enkele artikelen voor van het burgerlijk wetboek over de rechten en plichten van de echtgenoten. Hij vernoemt vervolgens uw identiteit door uw voornaam en achternaam aan te geven en geeft aan wie uw ouders zijn. Hij vermeldt ook het huwelijksregime van uw keuze of een huwelijkscontract als u er een heeft opgesteld bij een notaris.

Indien u het van tevoren heeft aangevraagd, kan hij ook zorgen voor de uitwisseling van de trouwringen, maar dit wordt meestal in de kerk of tijdens een plechtige ceremonie gehouden.

Hij vraagt dan om uw toestemming. Opgelet! Het eerste woord dat u zegt, wordt opgenomen. Dit betekent dat het niet het moment is voor humor en "nee" te zeggen, alleen maar voor de grap!

Gefeliciteerd, u bent getrouwd! De ambtenaar verklaart u aldus verenigd door de banden van het huwelijk.

Dan komt het moment van de handtekeningen. U en uw getuigen tekenen... een blanco pagina! Dit lijkt misschien verrassend, maar de verklaring wordt altijd afgedrukt nadat u heeft getekend.

Om de ceremonie af te sluiten, ontvang u een huwelijksboekje waarin de namen worden vermeld van alle kinderen die uit uw huwelijk zullen worden geboren. Dit is een gelegenheid voor de ambtenaar om grappig te zijn en aan te kondigen dat er 18 pagina's zijn;)

Deze fase van uw huwelijk is u niet langer onbekend. Profiteer van deze belangrijke momenten!
 

Geassocieerde nuttige tips 

Administratieve procedures
 

Tags : Burgerlijk huwelijk

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio