FR
acredo - les alliances

De Vickershardheid : Trouwringen die resistenter zijn

Gepubliceerd op 26-06-19 / Trouwringen

De Vickershardheid : Trouwringen die resistenter zijn

Delen op :

Heeft u zich ooit afgevraagd of uw alliantie aan de grillen van het leven zou weerstaan, of dat het prachtige en traditionele witte goud op lange termijn ook weerstaat, evenals het roze goud of geel goud? Als dit het geval is, zal u in dit artikel de antwoorden moeten vinden die u verwacht.

Om de sterkte van een materiaal te kennen, is het mogelijk om testen uit te voeren die een bruikbare index bepalen om deze met andere materialen te vergelijken. (weerkaats test...). We zullen het hier hebben over de penetratiemethode, relevanter op het gebied van metalen onderdelen.

De penetratiemethode

De penetratiemethode vindt als zodanig plaats - het materiaal wordt geperst door een gekwalificeerd maatvaste penetrator. De test bepaalt de nettodiepte waarop een penetrator in het materiaal is doorgedrongen nadat er een standaardlast op aangebracht is.

De Vickershardheid

Er bestaan drie hoofdindices die de penetratiemethode gebruiken en de hardheid van een materiaal kwalificeren, namelijk de Brinellhardheid, de Rockwellhardheid en ten slotte de Vickershardheid.

De Vickershardheid - bepaald door de test met dezelfde naam - is de langste om voor te bereiden en uit te voeren, maar is nog steeds het gemakkelijkst te berekenen, vanwege de lagere vereisten, namelijk universele microhardheidstestmachines, een indenter-maat die niet meetelt in de berekeningen en die daarom kan variëren of niet kan veranderen, afhankelijk van de te testen materialen.

Inderdaad, de werkwijzen van Brinell en Rockwell maken gebruik van een metalen kogel (vaak in carbide) als tester, terwijl de Vickers-hardheidstest gebruik maakt van een tester in diamant, waarvan de vorm piramidaal is met een vierkante basis, en waarvan de hoek aan de bovenkant en tussen de vlakken precies 136° bedraagt.

De veelzijdigheid aan testmaterialen (die vervolgens zowel harder als zachter kunnen zijn) en de grote schaal maken van de Vickers-hardheidstest de meest gebruikte index.

Hardheidscertificering

Bij het zoeken naar een ring of een trouwring zijn de hardheidsindices (en met name de Vickershardheid) een garantie voor weerstand tegen vervorming. Ze laten u weten of de legering getest is en laten u toe de sterkte van de verschillende legeringen te vergelijken. Een ring met een hoge index zal dus beter bestand zijn tegen het reilen en zeilen van het leven.

Certificering van resistente legeringen

Hoewel veel juweliers proberen om hun klanten gerust te stellen door te zeggen dat hun ringen resistent zijn, toch zijn er maar weinig die de index weergeven om deze weerstand te kwantificeren.

Sommigen doen echter de belofte door te bewijzen dat de Vickershardheid van hun ringen groter is dan de gemiddelde Vickershardheid van andere soortgelijke legeringen (vooral voor de monochrome ringen waarvan de waarde-index gegarandeerd is met ten minste 180 HV en maximaal 270 HV).

Cijfers die het feit ondersteunen dat deze allianties, zelfs over een langere periode, beter bestand zijn tegen het alledaags gebruik dan andere allianties en hen in staat stellen om zo lang mogelijk ongedeerd te blijven!

Tags : Trouwringen

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio