FR
acredo - les alliances

Het traditionele huwelijksaanzoek

Gepubliceerd op 05-11-18 / Tradities en gewoonten

Het traditionele huwelijksaanzoek

Delen op :

Hoewel velen het nog steeds met volle overgave proberen - in alle adel van de kunst of eerder ongemakkelijk – toch is het huwelijksaanzoek tegenwoordig een gewoonte dat eerder in onbruik is geraakt.

Omdat de geliefden vaak al onder hetzelfde dak samenleven, is het huwelijksaanzoek aan de ouders van het meisje nu beperkt tot de min of meer officiële, toekomstige unie.

Traditie en protocol van weleer

Wist u dat? Indertijd was het de vader van de jonge man - gekleed in wit gewaad en witte handschoenen – die het verzoek van zijn zoon aan de ouders van het meisje, presenteerde.
Het was in de tijd dat men tussen clans en families trouwde, in plaats van, vooral, twee liefhebbende harten.
Deze traditie werd later - min of meer plechtig - hervat door de zoon, die de hand van degene die hij begeerde, aan haar ouders vraagde.

Een zeker ceremonieel is altijd goed

Zelfs als het verzoek niet noodzakelijk met het hele protocol van weleer is gedaan, toch blijft een zekere 'ceremonieel' goed.
Het jonge koppen kiest een geschikt moment - bijvoorbeeld een familiemaaltijd in een goed restaurant - om hun aankondiging bekend te maken, eerst via de stem van de jonge man.
Het zou inderdaad ongepast zijn om zo'n aankondiging slordig of telefonisch te doen.

Speel dan de tamtam...

Na de aankondiging aan ouders en grootouders, het zijn vooral deze - tenzij de bruid en bruidegom er zelf voor zorgen  - om het nieuws in intieme kring en bij familieleden te verspreiden. Dit kan door een bezoek, een aankondiging of een telefoontje.

Een regel: beledig niemand

Natuurlijk zal u de primeur van uw huwelijk aan de geïnteresseerden onthullen, op basis van de prioriteit die ze in uw relatie cirkel innemen.
Zorg ervoor dat iedereen min of meer op hetzelfde tijdstip gewaarschuwd wordt, zodat niemand zich benadeeld voelt.

Iedereen aan tafel voor de verloving

Verander een heilige regel niet : het samenbrengen van de twee families tijdens een verlovingsdiner, zodat de ouders van de toekomstig getrouwden elkaar leren kennen. Het zou volkomen ongepast zijn voor de mensen die u graag ziet, dat ze elkaar voor de eerste keer pas op D-Day ontmoeten!

Dit is het begin van het aftellen

De aankondiging van het huwelijk en/of verloving is een stap die ook gebruikt wordt om de toekomstige bruiloft in de tijd te plaatsen, door het, op zijn minst een geschatte datum te geven.

 
 

Tags : Tradities

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio