FR
acredo - les alliances

Uw naam veranderen na het huwelijk

Gepubliceerd op 16-02-20 / De wetgeving

Uw naam veranderen na het huwelijk

Delen op :

Zoals de traditie het voorschrijft, wilt u uw achternaam veranderen in de naam van uw echtgenoot, de persoon van wie u houdt. Maar wat zegt de Belgische wet eigenlijk over de overdracht van de naam na de ondertekening van de huwelijksakte? Zoek uit wat er gebeurt met deze nieuwe getrouwde naam, deze naam van het huwelijksgebruik.

Belgisch recht betreffende het aannemen van de naam van de echtgeno(o)t(e)

Naar Belgisch recht heeft het huwelijk geen invloed op de familienaam van de echtgenoten. Als u de Belgische nationaliteit heeft, behoudt u dus uw eigen naam nadat u de akte met de burgemeester heeft ondertekend.

U kunt natuurlijk in uw privéleven dezelfde naam dragen als uw echtgenoot, maar wees voorzichtig, want alleen de naam die op uw officiële documenten (identiteitsbewijs, geboorteakte) staat, is wettelijk erkend. Uw meisjesnaam, geboortenaam is dus de naam die gebruikt moet worden bij het ondertekenen van een contract.

Als u echter de Belgische nationaliteit deelt met die van een andere EU-lidstaat, kan de regel verschillen.

Advies over het gebruik van uw naam

Om geen verwarring te scheppen, is het daarom essentieel dat u uw oorspronkelijke naam (meisjesnaam) vermeldt bij het openen van bankrekeningen, administratieve procedures en reisreserveringen.

Deze naam moet ook op uw brievenbus staan voor het geval dat documenten van de Belgische autoriteiten u zouden bereiken. 

Aan de andere kant kunt u uw huwelijksnaam gebruiken in uw dagelijks leven, om verschillende afspraken te maken die niet medisch of officieel zijn. (Kappersafspraak, restaurant, arrangement)

Hoe verander ik mijn naam in België?

Indien u als Belg uw naam wenst te veranderen, kan dit nog steeds via administratieve procedures. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een wijziging van deze omvang tijd kan vergen (1,5 tot 2 jaar) en alleen in zeer specifieke gevallen kan worden toegepast.

Het is dus alleen mogelijk om een naamswijziging aan te vragen als deze invloed heeft op uw leven. Als u bijvoorbeeld dezelfde naam draagt als een dictator, is uw achternaam te moeilijk om uit te spreken, is hij aan spot onderhevig, verhindert hij uw integratie vanwege zijn vreemde klank of is hij schadelijk voor de gezinssamenhang (geadopteerd kind).

Alleen een legitieme reden kan u toelaten om een wijzigingsprocedure te starten bij de Federale Overheidsdienst Justitie. Als u denkt dat u aan deze voorwaarden voldoet, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Federale Overheidsdienst Justitie:

Tags : De wetgeving

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio