FR
acredo - les alliances

Het Turks huwelijk : traditie en verwondering

Gepubliceerd op 02-01-19 / Huwelijken in de hele wereld

Het Turks huwelijk : traditie en verwondering

Delen op :

Onze reis rond de wereld brengt ons vandaag naar Turkije. Land waar tradities en moderniteit elkaar steeds tegenkomen. Merk op dat er twee manieren zijn om in het oude Byzantijnse rijk te trouwen. Of we respecteren de traditie of we geven toe aan de trend van de West-Europa huwelijken...
Een heel interessant gegeven voor beide soorten ceremonies is dat de vertegenwoordiger van de gemeente op verzoek verhuist! Toekomstige trouwers kunnen zich verenigen in een paleis, op het strand, thuis of zelfs op het platteland!

Aan de andere kant kennen onze Turkse vrienden niet de geneugten van de huwelijksreis... Inderdaad, geen exotische reis voor hen. Ze zullen zich tevreden stellen met één enkele verlof dag na het huwelijk.

Het moderne huwelijk

Deze huwelijksstijl leunt vrij dicht aan bij wat we in het Westen kennen, daarom zullen we meer belang hechten aan het gedeelte "traditie"…

Jonge stedelingen geven de voorkeur aan deze optie omdat deze sneller is en niet te veel kost.
Tijdens de burgerlijke ceremonie vraagt ​​de medewerker van de gemeente aan elke toekomstige gehuwde de voor- en achternaam van zijn ouders. Het is niet nodig om hun beroepen of die van de getuige te specificeren.
Zodra het woord "ja" uitgesproken en het register ondertekend is, verplettert een van de twee getrouwden de voet van de andere. Dit bepaalt wie in het koppel zal domineren!
Daarna plaats aan het feest!
Familie en vrienden verzamelen zich slechts een paar uur in een grote feestzaal. Over het algemeen wordt afgesproken rond 20.00 uur en rond 23.00 uur keren de gasten terug naar huis.
Het programma van dit klein feest : dansen, felicitaties en cadeau's krijgen.

Het traditioneel huwelijk

Het traditioneel huwelijk onthult de gebruiken van het Turkse volk bijzonder goed. Meestal duurt de ceremonie 3 dagen en wordt ze onderbroken door verschillende rituelen, de ene verrassender dan de andere. Merk echter op dat tradities verschillen per regio, per dorp en zelfs per familie. Er bestaan dus verschillende traditionele ceremonies.
Weet ook dat polygamie beoefend wordt in het uiterste oosten van het land, en dat het de man is die de totaliteit van het huwelijk financiert.
In het westen moeten de vrouwen voor het geld zorgen, terwijl in het centrum van het land de man de woonst en de vrouw de inboedel zal financieren.

Om u een beter beeld te geven van het verloop van een Turks huwelijk, volgt hier een beschrijving dag per dag...

Dag 1: De presentatie

Een Turkse vlag wordt gehesen op het dak van het huis waar het huwelijk plaatsvindt. De luidsprekers van het stadhuis kondigen het hele dorp aan waar het feest plaatsvindt. Inderdaad, iedereen is welkom!
Ter plaatse staat een traditioneel orkest klaar om de bruid te verwelkomen. Deze komt te paard met haar vader. Volgens de traditie draagt ​​ze een rode sluier voor haar gezicht, want in theorie heeft de bruidegom zijn bruid nog nooit gezien.
Merk op dat de bruiden vandaag deze sluier alleen dragen om de traditie te respecteren, omdat er bijna geen geregelde huwelijken meer plaatsvinden.

Dag 2: De voorbereiding

Mannen en vrouwen brengen de dag elk aan hun kant door.
Vrouwen rennen naar de hammam om een ​​beetje te kletsen. Het is op dat moment dat de moeder van de bruidegom controleert of de toekomstige bruid nog maagd is...
Dan komt de "Kina Gecesi", wat de nacht van de henna betekent. Deze ceremonie is alleen voor vrouwen. De bruid is bedekt met een sluier, de vrouwen van haar familie omringen haar met kaarsen en henna. Ze klappen allemaal in hun handen en zingen oude liedjes.
De schoonmoeder begint dan met henna te plaatsen in de palm van haar toekomstige schoondochter. Ze bedekt dan het groene deeg met een stuk goud en sluit haar hand met een stoffen zak. Allemaal terwijl ze veel geluk aan haar schoondochter toewenst. De moeder van de bruid herhaalt precies dezelfde gebaren.
Wanneer de bruid beide handen in stof gewikkeld heeft, mogen de andere vrouwen henna in hun handen nemen.
Weet dat henna succes en welvaart symboliseert.

Ondertussen zullen de mannen de narghile roken. Ze testen de toekomstige echtgenoot door hem te vragen een terracotta pot te maken die "tranen pot" heet. Hij zal het aan zijn vrouw geven in geval van oorlog. Wanneer deze beproeving voorbij is, wordt de bruidegom gekidnapt door zijn vrienden en vragen ze om ​​losgeld (kippen of een ezel)! De traditie wilt dat de bruidegom een ​​man kiest om hem te helpen in het geval van. Natuurlijk spreken we van vruchtbaarheid... Losgeld vragen aan deze man is ervoor zorgen dat hij goed toegewijd is!

Dag 3: De zegening

Het is op deze laatste dag dat de echtgenoten elkaar ontmoeten om de zegen van de Imam te verkrijgen en het register bij de gemeente te ondertekenen. Iedereen wordt weer herenigd, het feest zal dan tot laat in de nacht duren...

Tags : Huwelijk in de hele wereld

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio