FR
acredo - les alliances

De huwelijksceremonie in Cambodja

Gepubliceerd op 05-01-19 / Huwelijken in de hele wereld

De huwelijksceremonie in Cambodja

Delen op :

Op weg naar de magie en subtiliteit van het Cambodjaanse huwelijk. In het verleden duurden bruiloften 3 dagen en 3 nachten, wat de drie juwelen van het boeddhisme vertegenwoordigde. Maar vandaag vervaagt deze traditie en vindt de ceremonie op één dag plaats. Sluit uw ogen, we vertrekken naar paradijselijke landschappen...

De aanpak

Volgens de traditie benoemen de ouders van de jongen een oude en respectabele dame om zichzelf aan de familie van het meisje voor te stellen. Drie bezoeken worden gepland, ze vinden allemaal plaats met de moeder van het meisje.

Tijdens het eerste bezoek geeft de dame aan dat de ouders van de jongen vriendschappen willen opbouwen. Over het algemeen is de moeder van het meisje het daarmee eens.

Dan komt het tweede bezoek. De tussenpersoon kondigt aan dat de familie van de jongen graag die van het meisje vaker zou willen bezoeken. Als de moeder hiermee instemt, betekent dit dat ze op de hoogte is van een toekomstig huwelijksaanzoek.

Wanneer de tijd rijp is voor het derde bezoek, presenteert de dame zich met een dienblad met betelbladeren, areca-noten en accessoires om de betelpasta te vormen. In Cambodja, kondigt het aanbieden van betel huwelijksbanden aan.

Het verzoek

Om de procedure voort te zetten, kiest het gezin van de jongen, niet langer één, maar drie respectabele oudere dames. Ze zullen opnieuw drie keer naar het huis van meisje gaan om haar moeder te ontmoeten.

Bij aankomst bieden de drie dames een dienblad met betelpasta aan. Ze kunnen het zich nu veroorloven om vragen te stellen over het meisje.

Na de ouders van de jongen te hebben geïnformeerd over de situatie van het meisje, bezoeken de drie tussenpersonen de moeder van het meisje een tweede keer. Als ze vrij is van enige verloving, zullen de dames, namens de ouders van de jongeman, de hand van het meisje vragen. De moeder reageert nooit onmiddellijk omdat ze eerst een familieraad moet plannen.

Het derde bezoek zal plaatsvinden wanneer de moeder van het meisje haar beslissing genomen heeft. Op dit punt komt de vader in het spel en eist dat het officiële verzoek door drie respectabele mannen gedaan wordt.

De aanvaarding

Drie getrouwde mannen met een goede situatie worden benoemd door de familie van de jongen. Hun ontmoeting met de ouders van het meisje formaliseert het huwelijksaanzoek. De ouders zullen van deze bijeenkomst gebruik maken om vragen te stellen over de jongeman. De drie tussenpersonen zullen moeten antwoorden.

De verloving

De jongen en zijn ouders gaan naar het huis van het meisje. Ze brengen cadeaus zoals kleding, sieraden en eten mee. Na enkele weken geduld ontmoeten de toekomstig verloofden elkaar eindelijk. De verloving zal als officieel worden beschouwd wanneer het nieuwe paar een ring of een juweel heeft geruild. Om deze fase te vieren, kauwen de ouders samen op betel en biedt de familie van de bruid een maaltijd aan.

De dag voor de bruiloft

De huwelijksceremonie vindt plaats bij het meisje, maar het zijn de ouders van de jongeman die het hele feest zullen betalen.

De dag voor de bruiloft bouwen de bruidegom, de mannen van zijn familie en de buren van het meisje een soort bijgebouw voor het huis om de gasten te verwelkomen. Daarnaast wordt een keuken geplaatst. Wanneer dit voltooid is, beginnen de eerste noten van traditionele muziek te klinken.

De trouwdag

Zoals u het begrepen heeft bij het lezen van de huwelijksaanzoek, bestaat de Cambodjaanse huwelijksceremonie uit verschillende rituelen. Alle vinden dezelfde dag plaats. Om preciezer te zijn, verdeelden we elk ritueel in een alinea.

De ontvangst
Om 6.00 uur 's morgens verlaat de huwelijksstoet het huis van de jongeman. Het omvat de bruidegom, de bruidsjonkers, de ouders, de familieleden en de muzikanten.

Bij aankomst bij het meisje vraagt, ​​een echtpaar dat de jongen vertegenwoordigt, om het echtpaar te ontmoeten dat het meisje vertegenwoordigt. Volgens de traditie dienen deze twee paren als model. Tijdens deze bijeenkomst doen de bruid en bruidegom niets uit angst om pech te veroorzaken.

Enige tijd later vertrekt de verloofde, begeleid door de bruidsjonkers, naar een kamer die de dag ervoor is ingericht. Ze zitten allemaal op een tapijt in het midden van de kamer. De mannen worden vergezeld door de bruid en bruidsmeisjes. Wanneer de ouders de kamer binnenkomen, buigt het nieuwe paar zich naar beneden en legt hun handen op een kussen als blijk van groet en respect.

Tijdens deze welkomstceremonie worden geschenken aan de bruid en bruidegom gepresenteerd. Er zijn kleding, decoratieve objecten, maar ook gouden munten en diamanten.

Het kapsel
Dit ritueel markeert de goddelijke aanwezigheid tijdens de ceremonie. Inderdaad, een muzikant en een muzikante vertegenwoordigen een aantal engelen. Hun missie is om een ​​lok haar van elke verloofde af te snijden om hen te reinigen van onzuiverheden die vóór de unie verzameld zijn. Dan zullen ouders en familieleden dit gebaar ook nabootsen.

Boze geesten weghouden
Het verloofde koppel komt de volgende kamer binnen. Er is een goed gevuld buffet, kaarsen en wierook. Alles is opgezet om de voorouders te eren.
De toekomstige echtgenoten zitten zij aan zij op een tapijt en worden vergezeld door zeven getrouwde stellen.
Deze dienen als een barrière en voorkomen dat boze geesten het nieuwe paar naderen. Wanneer iedereen plaats heeft genomen, reciteert een boeddhistische vertegenwoordiger een gebed en geeft hij kaarsen aan iedereen.

De religieuze ceremonie
In Cambodja is het huwelijk een burgerlijke instelling, maar de inwoners hechten veel meer belang aan de religieuze ceremonie. Bovendien worden bonzen uitgenodigd, die gebeden voorlezen, terwijl ze het paar met geurig heilige water besprenkelen. Het is een teken van geluk en een lang leven voor het paar.

Na de zegening blijven de verloofden op het tapijt. Ze leggen hun handen op een gouden kussen en buigen. Op dit moment geven de boeddhistische vertegenwoordiger, ouders, modelparen en enkele andere gasten advies en zegenen het paar.
Aan het einde van de aanbevelingen, verbindt de boeddhistische vertegenwoordiger de handen van de jongeren met een rode katoenen draad. Dit betekent dat het paar voor altijd getrouwd is, zowel in goede en slechte tijden.

Bloemen gooien
De ceremonie is nu afgelopen. De jonggehuwden verlaten de kamer onder een regen van bloemen. De bruid neemt symbolisch haar man mee naar de bruidskamer.

Het paar is nu getrouwd. Registratie in het burgerlijk register kan later worden gedaan.

De receptie
Eenmaal de stress van de ceremonie voorbij, is het plaats om te ontspannen. Een grote maaltijd wordt aangeboden aan de gasten in het bijgebouw dat de dag ervoor is gebouwd. De pasgetrouwden, vergezeld door hun bruidsmeisjes en bruidsjonkers, verwelkomen en bedienen de gasten.

Wanneer het paar gegeten heeft, gaan ze van tafel tot tafel om de gasten te bedanken. Deze laatsten maken van de gelegenheid gebruik om een ​​klein bedrag aan de echtgenoten te geven om hen in hun nieuwe leven te helpen.

Tags : Huwelijk in de hele wereld

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio