FR
acredo - les alliances

Religieuze benaderingen

Gepubliceerd op 10-11-17 / Het religieus huwelijk

Religieuze benaderingen

Delen op :

België is een multicultureel land. Het is daarom logisch om de verschillende religieuze culturen te vermelden die er worden gevierd.

De katholieke godsdienst

Voor de katholieke kerk is het huwelijk een band van liefde tussen een man en een vrouw.
Als u ervoor heeft gekozen om u voor God te verenigen, moet de ceremonie een paar weken van tevoren voorbereiden.

Het paar gaat minstens drie maanden voor de huwelijksdatum naar de pastoor. In principe is de gekozen kerk die van de bruid. Als u zich echter ergens anders wilt verenigen, moet u de parochie van oorsprong informeren.

 

Aspecten van de voorbereiding van de ceremonie met de priester:

 
Opmerking: je kunt elke dag van het jaar kiezen, behalve de laatste drie dagen van de Goede Week. Over het algemeen kiezen koppels voor zaterdag omdat het de meest beschikbare dag in de parochies is.

De protestantse godsdienst

In tegenstelling tot het katholieke huwelijk is het protestantse huwelijk geen sacrament. Het wordt erkend als een goddelijke instelling en een van de grondleggers van het gezin.

Tijdens de ceremonie vragen de echtgenoten God om hun verbintenis te zegenen. De viering wordt onderbroken door lezingen, liederen, een homilie en een huwelijkse zegen zonder een viering van de communie.

Opmerking: het gebruik van het protestantse huwelijk is identiek aan dat van een katholiek huwelijk.

De orthodoxe godsdienst

Als u ervoor kiest zich te verenigen volgens de orthodoxe traditie, kunt u elke dag van het jaar trouwen behalve tussen Kerstmis en Driekoningen, tijdens de vastentijd, de avond voor een feest, de woensdag en de vrijdag. U denk dat er niet genoeg dagen overblijven in het jaar? Fout! Weet dat de meest gevraagde dag zondagmiddag is.

Een orthodoxe bruiloft is erg luxueus. De kerken zijn versierd met bloemen, de bruid en alle vrouwen worden verwend en bedekt met juwelen, de mannen doen hun mooiste kostuum aan...
Vlak voor de bruiloft viert het paar hun verloving.

Tijdens het sacrament van het huwelijk, oefent de priester de "bekronings" -ceremonie uit. De verloofden staan voor hem, elk een kaars in hun handen. Deze aangestoken kaarsen symboliseren het licht van het geloof in de beproevingen van het leven. Ze worden vastgehouden door een lint, symbool van de vereniging van het paar.
De priester reciteert een gebed. Wanneer hij klaar is, gaat hij drie keer rond het altaar met de bruid en bruidegom. Op het altaar bevinden zich de Bijbel en de voorwerpen van de ceremonie, symbolisch begeleiden ze het nieuwe paar op het levenspad. Daarna volgt een laatste lezing van de Bijbel en een laatste gebed. Om de ceremonie te voltooien, deelt de priester een glas wijn met de pasgetrouwden.

De Joodse godsdienst

Om de traditie te respecteren, vinden joodse huwelijken op zondagmiddag plaats, omdat zaterdag, de sabbat, gewijd is aan het gebed en studie.

Over het algemeen wordt de bruiloft gevierd in een synagoge. De bruid is in het wit en de mannen van de assemblé hebben hun hoofd bedekt. De ceremonie wordt geleid door een rabbijn, gemiddeld duurt het een uur. De echtgenoten en hun getuigen ondertekenen de huwelijksakte, die de morele en materiële plichten bevat die de bruid en bruidegom moeten volgen.

Na het uitspreken van de huwelijkszegening en het lezen van de "zeven zegeningen", zegent de rabbijn een beker wijn die de bruid en bruidegom drinken na de uitwisseling van de trouwring. De joodse cultuur wil dat enkel de vrouw een trouwring draagt. Aan het einde van de ceremonie breekt de bruidegom een glas, om de verwoesting van de tempel van Jeruzalem te herinneren.

Islamitische godsdienst

Over het algemeen wordt het huwelijk gevierd in het huis van de bruid, maar het kan ook in de moskee worden gehouden. Het is belangrijk om te weten dat dit geen religieus huwelijk is, zelfs als het wordt uitgevoerd voor een imam. Tien tot twaalf getuigen, vrienden van het gezin, zijn aanwezig tijdens de zegening.

Na het lezen van enkele verzen uit de koran, vraagt de imam het meisje of ze de man als echtgenoot accepteert.
Wat betreft de organisatie, de bruiloft vindt plaats in de ochtend en het feest strekt zich uit tot zeer laat in de nacht.

Artikel geschreven in februari 2008.
 
 

Tags : Religieus huwelijk

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio