FR
acredo - les alliances

De katholieke ceremonie

Gepubliceerd op 11-10-17 / Het religieus huwelijk

De katholieke ceremonie

Delen op :

Omdat u denkt dat God niet vreemd is aan de liefde die jullie bindt, willen jullie zich verenigen voor Hem. Zonder twijfel zal de religieuze ceremonie een van de hoogtepunten van deze dag zijn. U moet echter weten dat deze ceremonie niet licht moet worden genomen en dat de organisatie ervan zeer nauwgezet is.

Wat is het sacrament van het huwelijk?

Het is de unie van twee mensen. Net zoals God een verbond heeft gesloten met zijn volk, sluiten de man en de vrouw een verbond en wisselen ze hun toestemming om er maar een te vormen.

Ter herinnering, in het christelijk geloof zijn er vier voorwaarden voor het huwelijk: vrijheid, onontbindbaarheid, trouw en vruchtbaarheid. Deze vier punten moeten door beide echtgenoten worden aanvaard en toegepast.

Het verloop van de ceremonie

De mis wordt in verschillende fasen gehouden. Hieronder vindt u een beschrijving van elk belangrijk moment.

Binnenkomst in de kerk

Het binnengaan in de kerk bepaalt de toon van uw bruiloft. Dus moet u de muziek kiezen die uw passen zal vergezellen.

Na de muziek de welkomstwoorden. De priester zal een paar woorden voor al uw gasten uitspreken. Als u wilt, kunt u zelf een woord van welkom en dank zeggen. Over het algemeen wordt de tussenkomst van de bruid en bruidegom altijd op prijs gesteld door de gasten.

De eerste lezing

De teksten die op dit moment worden gelezen, komen allemaal uit de Bijbel. Ze kunnen uitgesproken worden door een van de getuigen, een vriend of een familielid. U kunt zich al voorstellen dat de keuze vrij uitgebreid is. Aarzel niet om advies te vragen aan de priester door hem te vertellen welke woorden u wilt horen.

De psalm

Het is op dit moment van de ceremonie dat iedereen hulde brengt aan God en naar zijn woord luistert. Als reactie daarop kiest u een gelezen of gezongen psalm. Sommige koppels, in overeenstemming met de priester, vervangen de psalm door een lied. Als u voor deze oplossing kiest, is een nummer vereist, de Halleluja van Thaize.

Het Evangelie

Deze passage volgt het woord van God en kondigt het goede nieuws aan. Het evangelie wordt altijd door de priester gelezen.

De uitwisseling van toestemmingen

Dit is het meest intense moment, die bruid en bruidegom vrezen en die de gasten zo waarderen... De priester neigt de microfoon naar het paar zodat ze hun geloften uitspreken. Emoties gegarandeerd!

De trouwringen

De uitwisseling van de trouwringen betekent een eenheid met God. Echtgenoten zeggen gewoonlijk deze woorden: "Ik geef u deze ring, een teken van onze liefde en onze trouw".
Wanneer elkeen de ring aan zijn vinger heeft, kondigt de priester aan dat het paar verenigd is door het sacrament van het huwelijk. Het paar omhelst elkaar en de genodigden juichen.

Het gebed van het nieuwe paar

Deze gedachte is geschreven door de bruid en bruidegom met de hulp van de priester tijdens de voorbereidingsdagen van het huwelijk. Het paar bedankt en deelt hun geloof in God.
Traditioneel zal iedereen een passage lezen.

De zegen

De priester zegent de echtgenoten en geeft hen advies om het alledaagse met gemoedsrust tegemoet te treden.

Het offer

De erekinderen gaan doorheen de rijen met manden om een bijdrage voor de kerk te innen. Dit is het moment dat het paar heeft gekozen om een nummer te spelen dat voor hen belangrijk is.

Het universeel gebed

De genodigden bidden voor de echtgenoten, de aanwezige families, de doden, de vrede in de wereld en de kerk. Volgen het Sanctus, de Anamnese, het Onze Vader en de Agnus Dei.

De communie

Dit moment gaat meestal gepaard met zachte muziek die de herinnering aanmoedigt.

De laatste zegen

De priester leest een of twee gebeden die de echtgenoten eerder hebben gekozen.

Het ondertekenen van de registers

De bruid en de bruidegom, de priester en de getuigen gaan naar het altaar om de registers te ondertekenen. De fotograaf maakt van de gelegenheid gebruik om zijn mooiste foto's te maken.

De uittrede uit de kerk

De traditie wil dat een bepaalde volgorde gerespecteerd moet worden voor de uitgang van de kerk:

  1. De erekinderen
  2. De jonggehuwden
  3. De ouders van de bruid
  4. De ouders van de bruidegom
  5. De grootouders
  6. De getuigen
  7. De familie
  8. De genodigden


Opmerking: als de gasten rijst of bloemblaadjes naar het paar willen gooien, kunnen ze buiten gaan voor het einde van de ceremonie en op het voorplein staan. Zoals u ziet, moet een religieuze ceremonie voorbereid worden. De priester doet het werk niet alleen, u moet uw mening geven en uw ideeën delen.
 

Tags : Religieus huwelijk

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio