FR
acredo - les alliances

Seculiere ceremonie : verklaring

Gepubliceerd op 18-04-19 / Seculiere ceremonie

Seculiere ceremonie : verklaring

Delen op :

U wilt niet in de kerk trouwen, maar nog steeds een symbolische waarde aan uw unie verbinden? Waarom niet een seculiere ceremonie overwegen? Ontdek het concept!

Een seculiere ceremonie: wat is het?

De seculiere ceremonie, ook wel de verbintenisceremonie genoemd, is een symbolische ceremonie. Dit betekent dat het geen wettelijke of religieuze waarde heeft en daarom niet onderhevig is aan enige regels. De bruid en bruidegom kunnen dus het verloop van A tot Z controleren en aanpassen zoals ze willen.

Dit soort ceremonies geeft de koppels de mogelijkheid om hun liefde op een meer intieme en persoonlijke manier te vieren. Inderdaad, omdat er geen code wordt voorgeschreven, hebben ze de mogelijkheid om het hele feest te bepalen en hun persoonlijkheid, hun muziek, hun teksten, enz… erin op te nemen.

Waar vindt een seculiere ceremonie plaats?

De verbintenis vindt plaats op de plaats van uw keuze. Het kan uw tuin zijn, een ontvangstruimte, een boot, een bos of een plaats die een echte betekenis voor u heeft (plaats van uw eerste ontmoeting, plaats van uw aanvraag...). Er zijn geen grenzen! Zorg echter voor voldoende ruimte om uw gasten te installeren.

Wie leidt de ceremonie?

Ook hier is de keuze volledig aan u. Het kan uw broer, uw bruidsmeisje of een professionele ceremoniemeester zijn. Geef deze rol echter aan iemand die gemakkelijk in het openbaar spreekt, wiens teksten u leuk vindt en die u niet in verlegenheid zal brengen (we vergeten oom George die zal vertellen hoe we op de laatste familiefeest werden opgesloten in de badkamer).

Cérémonie de mariage

Hoe wordt een seculiere ceremonie gehouden?

Net zoals een religieuze ceremonie, bestaat ook de seculiere ceremonie in verschillende stappen. Meestal komen de bruid en bruidegom aan de arm van hun ouders toe, waarna de officiant de viering begint. Het is dan dat de familieleden het woord nemen en beginnen met het uitwisselen van geloften. Deze uitwisseling kan mogelijk gepaard gaan met een symbolisch ritueel, maar de keuze is aan u.

Hoe lang duurt een seculiere ceremonie?

Een verbintenisceremonie duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Deze duur kan variëren en is volledig afhankelijk van de inhoud. Als u toespraken of een ritueel wilt toevoegen, kan het verlengd worden tot 1u20. Probeer de twee uur niet te overschrijden, het zou voor uw gasten te lang kunnen worden.

Hoe de ceremonie te versieren?

Qua decoratie bestaat de verbintenisceremonie meestal uit een boog, banken (of stoelen) en bloemen. Maar dit is geen verplichting. Het is aan u om de ceremonie van uw dromen in scène te zetten, om het decor in te beelden. Droomt u van een tapijt, rozenblaadjes of honderden kaarsen? Laat u dan gaan, maar vraag steeds de goedkeuring van de eigenaar van de feestzaal!

Zullen we aan het einde van de ceremonie getrouwd zijn?

Symbolisch wel, maar wettelijk niet! U moet dus vóór of na deze plechtigheid naar het stadhuis gaan om uw wensen te formaliseren en uw trouwboekje te ontvangen.

Tags : Seculiere ceremonie

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio