FR
acredo - les alliances

6 rituelen voor uw seculiere ceremonie

Gepubliceerd op 20-03-18 / Seculiere ceremonie

6 rituelen voor uw seculiere ceremonie

Delen op :

U wenst uw liefde op een unieke en originele manier te symboliseren tijdens uw seculiere ceremonie? Weet dat er veel rituelen zijn die elk een bepaalde symboliek hebben. Ontdek nu 6 van de meest populaire ceremoniële rituelen!

Ritueel van de geplante boom

rituel arbre planté

Het ritueel van de geplante boom is ongetwijfeld een van de meest symbolische van allemaal. De boom vertegenwoordigt het koppel. De wortels zijn de basis, de fundamenten die de pasgehuwden samen hebben opgebouwd.  De takken zijn de weg die ze samen verder bouwen. Hij blijft groeien zoals hun liefde blijft groeien dankzij de zorg en aandacht die hem gegeven wordt.

U raadt het al, tijdens dit ritueel zullen de pasgehuwden de boom van hun keuze samen planten die hun groeiende liefde zal symboliseren. Elke gast kan dan een beetje aarde inschenken om zijn bijdrage toe te voegen en zijn steun aan de bruid en bruidegom te bevestigen.

Om de symboliek van deze daad te accentueren, kan de aarde van elk van de gasten komen. Om het echter gemakkelijker te maken voor mensen die geen tuin hebben, kan u wat aarde verpakken in mooie glazen potten die gasten mee kunnen nemen.

Zandritueel

rituel sable

Het zandritueel is een zeer poëtische daad die ook zijn aandeel heeft in symboliek. Voor de ceremonie moeten bruid en bruidegom een vaas kiezen die als container zal dienen en twee anderen, waarin ze elk zand van verschillende kleuren zullen plaatsen. Een kleur voor de bruid en een kleur voor de bruidegom. Elk zand vertegenwoordigt hun persoonlijkheid, hun identiteit en hun individualiteit als persoon.

Tijdens de ceremonie brengen de bruid en bruidegom elk hun eigen container mee en schenken hun individuele zand samen in de gemeenschappelijke vaas. De twee zandkleuren zullen dan samenvloeien tot een geheel dat zowel de eenheid van de twee mensen symboliseert, maar ook respect voor de individualiteit en verschillen van elk.

Ritueel van hanfasting of handknopen

rituel handfasting

Dit zeer oud ritueel vindt zijn oorsprong terug in de Keltische traditie. Het symboliseerde en symboliseert nog steeds de eenheid van het paar en hun leven. Door de handen van de getrouwden samen te knopen, is het hun leven dat voor altijd verbonden is.

Tijdens de ceremonie nodigt de officiant het paar uit om hun handen samen te brengen. Deze handeling op zich betekent dat het huwelijk al aanvaard wordt door beide partijen. De bruid en bruidegom kunnen dan hun hand vasthouden en de wensen beginnen uitwisselen. Tijdens deze uitwisseling, zal de officiant linten of touwen om de handen van het paar wikkelen en ze voor altijd verenigen.

Het is mogelijk om met een uitgesproken gelofte het lint of de touw te gebruiken om het symbool van dit gebaar te accentueren. Elk lint draagt dan zijn eigen betekenis en zijn eigen belofte (oprechtheid, trouw, voorspoed...)

Stenen ritueel

rituel pierres

Ook uit de Keltische traditie bestond dit ritueel in het verankeren van de wensen van de bruid en bruidegom in een steen. In die tijd legde het koppel simpelweg hun handen op een rots tijdens het uitwisselen van geloften om hun belofte aan het rotsachtige, onsterfelijke en solide element van de natuur te binden.

Tegenwoordig is dit ritueel geëvolueerd maar behoudt het nog steeds de symboliek van het gebaar. Tijdens de ceremonie zal elke gast, evenals de bruid en de bruidegom, een steen in de hand houden en een wens uitspreken voor de toekomst van het paar. Elke gast kan een notitie op de steen schrijven die de wensen die ze hebben gemaakt (liefde, gezondheid...) samenvat. Deze stenen worden vervolgens in een bakje samengebracht dat de pas getrouwden hun hele leven zullen bewaren.

Wensenboom ritueel

rituel arbre à voeu

In dezelfde stijl is er ook de traditie van de wensenboom. In tegenstelling tot de stenen ritueel, zijn de wensen van de gasten niet verankerd in steen, maar met linten aan een boom geknoopt. Aldus zal elk lint dat aan de boom zal worden vastgemaakt, een wens vertegenwoordigen, die de gasten zullen hebben afgegeven voor de pasgetrouwden.

Loslaten van duiven, vlinders en ballonnen

rituel colombes

Traditioneel uitgevoerd met duiven, symbool voor vrede en trouwe liefde, vertegenwoordigt deze versie de wens van de bruid en de bruidegom die naar de hemel vliegen waar het verwelkomd kan worden door overleden familieleden of een hogere macht. Deze zeer esthetische handeling kan op vele manieren worden afgeleid.

Als bruid en bruidegom bijvoorbeeld helium-gevulde ballonnen kiezen, waarom dan geen papieren bijvoegen, inclusief de wensen van de gasten? Het gebaar zal alleen maar sterker zijn!
 

Tags : Seculiere ceremonie

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio