Huwelijk.be
Huwelijk.be
Huwelijk.be
Huwelijk.be
Huwelijk.be

De Haïtiaanse bruiloft

 • Gepubliceerd op 05-01-19
 • Categorie : Huwelijken in de hele wereld

Op weg naar een fantastisch eiland... Haïti, een magische plek waar de zon zich vermengt met de zoetheid van het leven. Daar zijn de gebruiken en gewoonten met betrekking tot het huwelijk voorouderlijk. Jonge stellen respecteren zowel de traditie als de verleiding van de moderniteit. Geschiedenis van een unie…

Een speciale verleiding...
Als een jongen een meisje leuk vindt, begint hij haar te verleiden. Maar we zijn ver van de romantiek van het prachtige tijdperk verwijderd. Geen bloemen en gedichten, de jongeman "volgt zijn prooi" bij elke handeling. Hij bezoekt dezelfde plaatsen als zij, observeert een beetje en besluit een paar dagen later met haar te praten.

Zodra de jongeman zeker is van zijn gevoelens, schrijft hij een brief, voegt hij een briefje of muntstuk to en geeft hij de brief door aan een van zijn broers. Wanneer ze de brief ontvangt, weet het meisje dat het een huwelijksaanzoek betreft.
Als ze de brief voor de boodschapper opent, betekent dit dat ze aanvaardt. Aan de andere kant, als ze gewoon de broer bedankt en hem het geld terug geeft, is dat omdat ze weigert te trouwen.

De mening van de ouders
Over het algemeen zijn ouders op de hoogte van het liefdesverhaal van hun kind. Als ze niets zeggen, komt dat omdat ze de relatie goedkeuren. Er zijn echter enkele uitzonderingen...

 • Als de ouders van de jongen hem te jong vinden om te trouwen, dreigen ze hem niet te helpen in zijn toekomstig leven.
 • Als de ouders van het meisje haar te jong vinden, doen ze hun best om het huwelijk uit te stellen en het geluk van hun kind niet te bederven.
 • Als de ouders van de jongeman het meisje niet leuk vinden, zullen ze het huwelijk toestaan, maar zullen ze noch fysiek, noch financieel aan deelnemen.
 • Als de ouders van het meisje de jongen niet leuk vinden, dwingen ze haar om het huwelijk te weigeren.

 

De officiële aanvraag
Een paar weken na het verzoek aan het meisje moet de jongeman het verzoek aan de ouders richten. Hij schrijft dan een brief, enkel bestemd voor de vader. Hierin staat het verzoek, kondigt de bruidsschat aan en wordt ondertekend door de jongeman, zijn ouders en zijn peetvader en peettante.

De brief, zorgvuldig verpakt in een rode zakdoek, wordt door een oud lid van de familie van de jongen naar de vader van het meisje gebracht.

Het meisje, eerder gewaarschuwd door haar vriend, koopt brood en kola om de boodschapper te ontvangen. Ze moet haar vader ook waarschuwen voor het bezoek.

Als de aanvraag geaccepteerd wordt, beantwoorden de ouders van het meisje ook per brief. In de brief staan ook datum en duur van de verloving aan.

De verloving
De ceremonie vindt meestal plaats op de zondag volgend op het verzoek. De twee families, peetvaders en peettantes inbegrepen, ontmoeten elkaar bij het meisje voor een vergadermaaltijd. Sommige vrienden zijn ook uitgenodigd. Om de toekomstige unie te vieren, bereidt het meisje kola, rum, wijn, likeuren, brood, koekjes, cakes en snoep voor.

Het is ook tijdens de verloving dat de ouders van de jonge man de bruidsschat aan de vader van de bruid betalen. Deze laatste geeft de som door aan zijn vrouw, die er een deel van de bruidskledij van zijn dochter mee zal kopen.

De trouwdag
De bruid en bruidegom gaan naar de kerk, vergezeld door hun families en vrienden. De priester zegent zowel de unie als de trouwring van de bruid. Na een korte ceremonie en de ondertekening van de registers, ontmoeten de gasten elkaar in het huis van de pasgetrouwden om te feesten.
Wat de keuken betreft brengt de familie van de bruidegom het vlees en de vis mee, de familie van de bruid zorgt de rijst, de cake en de drankjes.

De gasten geven hun geschenk bij aankomst in het huis van het paar. Het paar krijgt gebruiksvoorwerpen, decoraties, eten, maar nooit geld omdat het slecht gezien wordt.

Na uren feest, gaat elke gast terug naar huis, het hoofd vol met met herinneringen.

De laatste commentaren


laat een commentaar na

Om een commentaar achter te laten op dit artikel u moet ingelogd zijn

Nieuws

Dewit Wines : Wijndegustatie

Dewit Wines : Wijndegustatie

Op zaterdag 21 en zondag 22 april opent Dewit Wines voor u zijn deuren om u vele wijnen en sterke dranken te laten proeven. Dit is een unieke kans om de alcoholische dranken voor uw bruiloft te vinden en goede zaken te doen!

De wedstrijden

Enquetes

 • Gaan jullie op huwelijksreis ?
 • Wij gaan niet op huwelijksreis
 • Wij gaan op huwelijksreis voor ons huwelijk
 • Wij gaan op huwelijksreis juist na ons huwelijk
 • Wij denken op huwelijksreis te gaan lang na ons huwelijk

Huwelijksbeurzen