FR
acredo - les alliances

De Haïtiaanse bruiloft

Gepubliceerd op 05-01-19 / Huwelijken in de hele wereld

De Haïtiaanse bruiloft

Delen op :

Op weg naar een fantastisch eiland... Haïti, een magische plek waar de zon zich vermengt met de zoetheid van het leven. Daar zijn de gebruiken en gewoonten met betrekking tot het huwelijk voorouderlijk. Jonge stellen respecteren zowel de traditie als de verleiding van de moderniteit. Geschiedenis van een unie…

Een speciale verleiding...
Als een jongen een meisje leuk vindt, begint hij haar te verleiden. Maar we zijn ver van de romantiek van het prachtige tijdperk verwijderd. Geen bloemen en gedichten, de jongeman "volgt zijn prooi" bij elke handeling. Hij bezoekt dezelfde plaatsen als zij, observeert een beetje en besluit een paar dagen later met haar te praten.

Zodra de jongeman zeker is van zijn gevoelens, schrijft hij een brief, voegt hij een briefje of muntstuk to en geeft hij de brief door aan een van zijn broers. Wanneer ze de brief ontvangt, weet het meisje dat het een huwelijksaanzoek betreft.
Als ze de brief voor de boodschapper opent, betekent dit dat ze aanvaardt. Aan de andere kant, als ze gewoon de broer bedankt en hem het geld terug geeft, is dat omdat ze weigert te trouwen.

De mening van de ouders
Over het algemeen zijn ouders op de hoogte van het liefdesverhaal van hun kind. Als ze niets zeggen, komt dat omdat ze de relatie goedkeuren. Er zijn echter enkele uitzonderingen...

 

De officiële aanvraag
Een paar weken na het verzoek aan het meisje moet de jongeman het verzoek aan de ouders richten. Hij schrijft dan een brief, enkel bestemd voor de vader. Hierin staat het verzoek, kondigt de bruidsschat aan en wordt ondertekend door de jongeman, zijn ouders en zijn peetvader en peettante.

De brief, zorgvuldig verpakt in een rode zakdoek, wordt door een oud lid van de familie van de jongen naar de vader van het meisje gebracht.

Het meisje, eerder gewaarschuwd door haar vriend, koopt brood en kola om de boodschapper te ontvangen. Ze moet haar vader ook waarschuwen voor het bezoek.

Als de aanvraag geaccepteerd wordt, beantwoorden de ouders van het meisje ook per brief. In de brief staan ook datum en duur van de verloving aan.

De verloving
De ceremonie vindt meestal plaats op de zondag volgend op het verzoek. De twee families, peetvaders en peettantes inbegrepen, ontmoeten elkaar bij het meisje voor een vergadermaaltijd. Sommige vrienden zijn ook uitgenodigd. Om de toekomstige unie te vieren, bereidt het meisje kola, rum, wijn, likeuren, brood, koekjes, cakes en snoep voor.

Het is ook tijdens de verloving dat de ouders van de jonge man de bruidsschat aan de vader van de bruid betalen. Deze laatste geeft de som door aan zijn vrouw, die er een deel van de bruidskledij van zijn dochter mee zal kopen.

De trouwdag
De bruid en bruidegom gaan naar de kerk, vergezeld door hun families en vrienden. De priester zegent zowel de unie als de trouwring van de bruid. Na een korte ceremonie en de ondertekening van de registers, ontmoeten de gasten elkaar in het huis van de pasgetrouwden om te feesten.
Wat de keuken betreft brengt de familie van de bruidegom het vlees en de vis mee, de familie van de bruid zorgt de rijst, de cake en de drankjes.

De gasten geven hun geschenk bij aankomst in het huis van het paar. Het paar krijgt gebruiksvoorwerpen, decoraties, eten, maar nooit geld omdat het slecht gezien wordt.

Na uren feest, gaat elke gast terug naar huis, het hoofd vol met met herinneringen.

Tags : Huwelijk in de hele wereld

U bent reeds lid Huwelijk.be ?

Wachtwoord vergeten ?

Mij onthouden

Geen account ? Schrijf u in

De Huwelijk.be kaart is enkel beschikbaar voor onze leden.
Wordt gratis lid door u hieronder in te schrijven.

Wachtwoord ophalen

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.

© Copyright 1997-2024 VO Publishing b.v.b.a. / Huwelijk.be

Te lezen met hetzelfde thema

De professionelen in uw regio